Tarihteki ilk hemşire Rufeyde Bint Sa'd Eslemiye

Tarihteki bilinen ilk hemşire Rufeyde Bint Sa'd El Eslemiyedir. Savaşlarda her zaman Hz. Muhammed (sav)'in yanında olarak sağlık çadırları kurmuştur. Kurduğu çadırları kademelendirerek modern tıpta uygulanan triaj sistemini ilk hayata geçiren kişidir.


Tıp tarihinin tanınan ilk hemşiresi Rufeyde Bint Sa'd El Eslemiyedir. Yardım sever bir tabip babanın kızı olarak dünyaya gelmiştir. Medinede İslamı kabul eden ilk insanlardandır. Dönemin cahiliye adetleri yüzünden kız çocuklarının öldürülmemesi için çok savaştı.

Peygamber efendimiz (sav) döneminde yaşayan Rufeyde ihtiyaç sahibi insanlara ve yetimlere yardım ederdi. İslamiyet yayılmadan önce hakim olan cahiliye düşüncesinde insanlar hastalıkaları yapılan yanlışlar yüzünden onlara musallat olan cin yada şeytani varlıklar olduğuna inanıyordu.

Hastalar o dönemde pek akılcı olmayan yöntemlerle tedavi ediliyordu. Düğümlere üflemek, muska veya büyü bunlardan bazılarıydı. Rufeyda babasının insanları tedavi ettiği tapınağı Müslüman olduktan sonra bu tarz batıl inançlardan arındırdı. Devir böyle olmasına rağmen insanlara yardım etmeyi kendisini adayan babası Sa'd el-Eslem yaraları iyileştirmek için elindeki tüm imkanları kullanan bir tabipti. İslam tarihini anlatan bazı kaynaklar Rufeyde'nin savaş alanlarının yakınına yaralılara müdahale edebilmek için ilk yardım alanı kurduğuna dair bilgilere yer verilmektedir.

Hayber savaşında ordu savaşa hazırlanırken Rufeyde kalabalık bir sahabe gurubuna yaralılara ilk müdahalenin nasıl yapılacağını anlattı. Modern tıpta uygulanan triaj sisteminin temelini atmıştır. İlk yardım ile ilgili bazı kaynaklar yaralıların nasıl taşınması gerektiğini anlatan bunu için sedye kullanan ilk hemşire olarak Rufeyde'yi kabul etti.

İslamın kadına verdiği değeri ve önemi gözler önüne sermesi bakımından çalışma hayatıyla Rufeyde tam bir örnekti. Onuruna her yıl Bahreyn Üniversitesi ile anlaşmalı olarak İngiltere Krallığına bağlı Cerrahi Okulunda Rufeyde Hemşirelik Ödülleri verilmektedir.

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال