Şizofreni hastalığı nedir? Şizofreni hastaları tehlikeli midir?

Şizofreni hayat boyunca devam eden bir hastalıktır. Doğru şekilde tedavi ile kontrol altına alınabilmektedir.


Şizofreni hastanın hareketlerini, düşüncesini, Duygularını ifade etme şeklini gerçekleri aldılamasını çarpıtan ve hastanın diğer kişilerle ilişkilerini bozabilen bir beyinsel rahatızlıktır.

Bilinenin aksine şizofreni hastalığı bölünmüş bir kişilik durumu değildir. Şizofreni hastanın neyin gerçek neyin hayal olabileceğini anlayamadığı bir psikozdur.  Hasta aniden bir halden başka bir hale girebilir. Bu ani kişilik değişiklerine psikotik epizod adı verilir.

Şizofreni belirtileri

Şizofreni hastalığı şiddetlenme ve iyileşme dönemi olarak ikiye ayrılmaktadır.

Şizofreni tanısından önce aşağıdaki belirtiler görülmektedir.

  • İlgisizlik,İsteksizlik, aşırı derecede halsiz olma
     
  • Alınganlık gösterme,Çabuk sinirlenme,Ceviz kabuğunu doldurmayan nedenlerden dolayı rahatsız olup sinirlenme
     
  • Yakınlarından uzaklaşma
     
  • Duygusal olarak azalma
     
  • Kendini önemsememe, Kendine zarar veren içki ve sigaraya başlama
     
  • Uykusuzluk problemi
     
  • Cinsel konulara aşırı eğilim

Şizofreni hastalığının nedenleri

Şizofreni hastalığının meydana gelmesi esnasında birçok etmen vardır. Beyinde bulunan sinir hücrelerinden asetilkolin, serotonin, dopamin gibi kimyasal maddeler salgılanır. Bu maddeler arasında bulunan dopamin etkisi ile iletişimde bozulukluğun olması şizofreni nedenleri arasındadır.

Şizofreni hastaları arasında yapılan araştırmaya göre bazı hastalarda beyinin bazı bölümleri sağlıklı insanlara göre daha küçüktür. Bu yüzden şizofreni hastalarının plan yapması, Karar vermesi güçleşmektedir.

Şizofreninin nedenleri arasında kalıtsal faktörler de gösterilmektedir. Yani ailesel bir geçiş söz konusudur. Her 10 şizofreni hastasının birinde, birinci dereceden yakın akrabalarında da bu hastalık görülmektedir.  Annesi ya da babasının şizofren olan bir  çocuğunun şizofren olma ihtimali yüzde 10 civarındadır.

Şizofreni hastalığının tedavisi var mıdır? Nasıl tedavi edilir?

Şizofreni hastalığının kesin tedavisi yoktur. Ancak hastalığın etkilerini azaltma ve kişinin normal hayatına devam etmesini sağlamak amacıyla süreklilik içermek zorunda olan tedaviler mümkündür.

  • İlaç tedavisiŞizofreni hastalığında günümüzde kullanılan ilaçlar antipsikotiklerdir. Bu ilaçlar şizofreni hastalığındaki delüzyonları, halüsinasyonları ve düşünme problemlerinin hafifletmektedir. Dikkat edilmesi gerek durum bu ilaçlar asla doktor tavsiyesi olmadan bırakılmamalıdır.
     
  • Psikososyal terapi: İlaçların yanında aynı zamanda psikososyal  terapi de yapılması gerekmektedir. Terapi sayesinde  hastalar semptomlarını kontrol eder, erken uyarı işaretlerini fark eder ve nüksetmeyi önleyici bir plan yapmayı öğrenebilirler.

Şizofreni hastaları tehlikeli midir?

Halk arasında şizofreni hastalarının çok tehlikeli olduğu düşünülmektedir. Ancak gerçekte şizofreni hastaları yalnızlığı tercih eder ve tehlikeli değillerdir. Ancak alkol ve madde bağımlıları şiddet içeren davranışlar sergileyebilir.

hemsiresite.blogspot.com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال