Çocuklardaki sinir krizleriyle nasıl baş edilir?

Çocuğum çok çabuk sinirleniyor? Sinir krizleri geçiriyor. Neler yapmalıyım?

Çocuklar neden sinir krizi geçirir?

Çocukluk döneminde sinir krizlerinin belirli nedenleri vardır. Öncelikle 1 yaş üzeri küçük yaştaki çocuklarda yapmak istediği şeyi herhangi bir sebeple yapılması engellendiğinde sinirli tepkiler vermektedirler. Bazı çocuklar engellenmeyi sevmez her şeyi yapabilmeyi ister. Eğer yapmak istediği şeyi yapamazsa öfke nöbetleri geçirebilir.

Çocuklar aile bireylerinden de bu davranışları öğrenebilirler. Çocuk ebeveynin aynasıdır. Eğer çocuğun yanında yüksek sesle konuşma sözlü kavga gibi durumlar yaşanırsa çocuk bunları taklit eder öğrenir ve kendi hayatına yansıtır.

Sinirlenme sadece çocuklarda görülmez yetişkinlerde de sıklıkla görülür. Aynı şekilde anlatmak istediğini anlatamayan yetişkinlerde sinirlenebilir.

Çocuklardaki aşırı sinirlenmeyi engellemek için neler yapabilirsiniz?

  • Öncelikle çocuklarla empati kurulmalıdır. Çocuğun neden sinirlendiğini keşfetmeli ve bunun için etkin dinlemeyi öğrenmek gereklidir.
     
  • Çocuk bu denli yoğun şekilde duygular yaşarken kendisini dinleyecek anlayacak sakin kişilikte bir ebeveyne ihtiyaç duyar.
     
  • Çocuğunuzun olumlu düşüncelere sevk edilmesi sağlanılmalıdır.
     
  • Çocuğun her hareketine aşırı derecede ses yükselterek tepki verilmemelidir.
     
  • Çocuk sinirlenir sinirlenmez ona susması için hemen ödül vermeyin ona alışacaktır.

  • Çocuk sinirlendiği zaman size karşı olumsuz sözler sarf edebilir. Bu gibi durumlarda çocuğun bu durumun geçmesini bekleyin.
     
  • Öfkelenmediği zaman olaylara karşı daha sakin yaklaştığı zaman onu tebrik edip ödüllendirin.
     
  • Duygularını anlattığı bir günlük tutmasını sağlayın. Yazı yazmak zor gelmekte ya da çocuk henüz okuma-yazma öğrenmediği yaştaysa resim de yapabilir. Kendisini öfkelendiren problemi, nasıl tepkide bulunduğunu, bu tepkinin ne gibi sonuçlar doğuracağını ve problemi halletmek için iyi bir yol olup olmadığını, neyin daha iyi olabileceğini anlatmasını isteyin.
     
  • Çocukların psikolojik ve sosyal gelişimdeki duyguların, duyguları ifade etme şeklinin  ve yönetmenin öğretilmesinde anne babaların etkisi göz ardı edileyemeceği için en önemlisi siz de ondan beklediğiniz şekilde davranın. Örneğin yaşadığınız bir çatışmayı çözümlemek için öfkenizi kelimelere dökebilirsiniz ve ona asıl sorunun öfke olamayacağını, ifade edilme biçimi olduğunu gösterebilirsiniz.
hemsiresite.blogspot.com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال