Zika virüsü nedir? Nasıl bulaşır? Bulaşma belirtileri nelerdir?

Sağlık Bakanlığı Zika Virüsüyle ilgili açıklama yaptı. ''Tedavisi de önleyici aşısı da yok.'' Zika Virüsü hakkında merak ettiklerinizi makalemizde bulabilirsiniz.

Zika virüsü nedir?

WHO (Dünya Sağlık Örgütü) tespitlerine göre ilk olarak Pasifikte 2007 de tespit edilen zika virüsü 2013’ den sonra Amerika, Brezilya ve Cape Verde eyaletinde rastlanmıştır. Bugüne kadar 13 ülkede varlığı tespit edilen zika virüsü oldukça riskli virüs grubunda yer almaktadır. 18 uzmandan oluşan komisyonun tespitlerine göre en çok gebe kadınların yakalanma riski ile karşı karşıya kaldığı zika virüsü bebekte de mikro sefaliye neden olacağı açıkça ifade edilmektedir.


Zika virüsü nasıl bulaşır?

Bu virüs özellikle bu virüsü taşımakta olan Aedes türü sivrisineklerin insanları ısırması ile insanlara bulaşmaktadır. Genellikle gündüzleri ortaya çıkan Aedes türü sivrisinekler, bu virüsü insanlardan ısırıkla alıp başka insanlara ısırıkla iletmektedir. Bir anlamda taşıyıcı rolü oynamaktadır.

Kan nakli, cinsel temas da zika virüsünün bulaşma yollarından birisi olup bazı durumlarda anneden gebe iken bebeğe geçtiğini de söylemek mümkündür.


Zika virüsü nerelerde görülmektedir?

Amerika’ da, pasifik te Güney Amerika ve Batı Afrika’ da sıkça zika virüsüne rastlanmaktadır. Ayrıca Avustralya ve Karayıp’ te de görülmektedir. Bu anlamda 10 yıl içerisinde 100’den fazla ülke de zika virüsünün görüleceği istatistik ve olası riskler ele alınarak belirlenmiştir.


Zika virüsü belirtileri nelerdir?

  • Zika virüsü ateş ve döküntü gibi dış etkileri hemen görülecektir.

  • Eklem ağrıları ve konjonktüvit diğer belirtileri olarak söylenebilir.

  •  Ayrıca hastalarda kas ve baş ağrısı yoğun olarak yaşanmaktadır.


Virüs her 10 kişiden 2 kişiyi hasta etmektedir. Bu direnci zayıf kişilerde daha fazla etki göstereceği anlamına gelecektir. Hastalık 1 – 8 gün arasında sürmekte olup ölüm oranı neredeyse yok denecek kadar azdır.

  • Zika virüsünü en büyük endişe ve risk kaynağı olması gebe kadınların bu virüse ve hastalığa yakalanmasıdır.

  • Virüsün bulunduğu bölgelere seyahat edecek vatandaşlarda bu risk altında olup dikkatli olmaları gereklidir.

  • Zika virüsü çocuklarda mikrosefali hastalığına neden olabilir, yani yaş ve cinsiyet durumuna göre daha az gelişim görülmesidir. Nöro gelişim adı veren bir bozukluğa yakalanmasıdır.


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال