Dünyanın en yaygın hastalığı: verem

Dünyanın en yaygın hastalığı verem bir diğer adı ile tüberküloz yılda hemen hemen 2 milyon insanın ölümüne sebep olan ciddi bir hastalıktır.


Verem günümüz teknolojisinde ve tıp dünyasında tedavisi mümkün olan bir hastalıktır. Ancak erken tanı ve teşhis, erken tedavi ve erken izleme sürecine girilemediği zaman ölümle sonuçlanan çok fazla sayıda vaka olmaktadır. Veremin öldürme sebebi tamamen erken tanı ile alakalıdır. Dünyanın en yaygın enfeksiyonel hastalığı olma ünvanına sahip verem, tedavisinde ne önemli kriter hastalığın risklerine karşı erken bırakmak olmaktadır. Tedaviyi mutlaka uzatmalı ve izleme süreci değerlendirilmelidir.

Verem sınıf ve demografik yapıya bakmadan herkesin yakalanabileceği bir hastalık türüdür. Verem mikrobunun tedavi edilmesine karşı öldürülen verem mikroba basilin vücutta varlığını devam ettirmektedir. Bu da olası riskleri berberinde getirmektedir. Bu mikrobun ne zaman aktif hale gelebileceği ve öldürebileceği her zaman bir risk olarak kalacaktır.



Verem nasıl bulaşır?

Verem temasla bulaşan bir hastalık değildir. Verem hava yolu ile bulaşmaktadır. Havada duran verem mikropları solunum yolu ile bir insandan diğer insana geçebilmektedir. Bulaşması kolay olan verem özellikle hapşırma, öksürme ve nefes alıp verme ile hızla ortama yayılmaktadır. Bu açıdan veremli hastalar ile aynı ortamı paylaşmak son derece risklidir. Verem asla bir eşya teması ile bulaşan hastalık değildir. Tedavi sürecinde hastanın odası sık sık havalandırılmalı ve yanında ki insanlar korunmalı şekilde bulundurulmalıdır.


Kimler verem hastalığı riski altında?

Alkol ve sigara kullanan, ilaç ve enjeksiyon alan, kemoterapi gören doğal olarak direnci düşük olan bireyler de verem hastalığı görünme riski son derece fazladır.


Verem hastalığı belirtileri;

  • Uzun süren öksürükler  10 - 15 gün

  • İştah kaybı ve buna bağlı olarak kilo verme

  • Balgamda kan oluşması

  • Gece sebepsiz yere sık sık terlemeler

  • Halsizlik ve yorgunluk

Verem hastalığı için mutlaka belirli dönemlerde checkup yaptırılmalı ve erken teşhis ve tanı yoluna başvurulmalıdır. Olası verem hastalığı riski herkes için aktif bir tehlikedir.


İlgili içerik; Verem (tüberküloz) nedir? belirtileri ve tedavi yöntemleri


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال