Vajinusmus nedir? Vajinusmusun tedavi yöntemleri nelerdir?

Vajinismus, kadınlarda görülen cinsel bir işlev bozukluğudur. Vajina girişini çevreleyen pelvis kaslarının istem dışı kasılarak cinsel birleşmede acı ve ağrıya neden olması veya bu sebeple cinsel birleşmenin hiç gerçekleşememesi şeklinde tanımlanabilir.


Jinekoloğa gidilmeli!

Böyle bir psikolojik sorun gün yüzüne çıkacak olursa daha fazla beklemeden bir jinekoloğa gitmek en doğru seçim olacaktır. Bu tür bir sorun çoğunlukla geçmişten gelen bir takım psikolojik durumlardan ortaya çıkmaktayken, aynı zamanda fiziksel bir sorun olarak da zaman zaman gün yüzüne vurmaktadır. Bu durum son derece nadir olsa da, vajina kısmında oluşan enfeksiyonlar ya da yumurtalık kistleri ve sistit gibi daha birçok farklı fiziksel bir rahatsızlık sonucu da bazı dönemler kendini göstermektedir. Ancak bu noktada böyle bir durumun en büyük etkeni genel olarak psikolojiktir.
 
Özellikle de cinsel noktada baskıcı olan ülkelerde küçük bir kıza aile tarafından verilen cinsel eğitim noktasında, kızlık zarının adeta kutsal bir anlayış ile adapte edilmesi bu noktada olumsuz yönde ekti eder. Bu durum bazı kızlarda masumiyet anlamının yüklenmesine sebep olur ve bu da bir kızda masumiyeti kaybetme korkusu içerisinde büyüdüğü zaman kendisini cinsel bir ilişkiye tamamen kapatmasına yol açar.


Yanlış cinsel eğitim önemli bir sebeptir

Özellikle de Türkiye ve benzeri baskıcı ülkelerde verilen son derece yanlış cinsel eğitim neticesinde çocuklar tamamen yanlış bilgiler ışığı altında büyür. Bunlar daha çok cinselliğin sadece erkekler açısından önemli olduğu ve kadınlar için ise kızlık zarının sadece namuslu kalmanın bir neden olarak görüldüğü fikrinin aşılanmasıdır. Bunun yanı sıra aynı zamanda birçok farklı yerde verilen son derece hatalı bilgilerden biri de bir kızlık zarının kaybedildiği noktada çok büyük bir acı vereceği ve yine aynı şekilde büyük bir kanamanın söz konusu olacağı gibi oldukça tehlikeli bilgiler vardır.
 
Aynı zamanda cinselliğin büyük bir günah olduğu ve bunun da tamamen yasak olduğu gibi yıkılmayan net düşünceler bir kızın kafasında son derece güçlü bir duvarın örülmesine sebep olmaktadır. Bu bilgiler ile büyüyen bir kız evlenip cinsel bir birleşme zamanı geldiğinde de psikolojik açıdan tamamen kendisini kapatmasına ve geçmişte öğrendiklerini bir bir karşısına çıkarmaktadır. Bu da birçok farklı evliliği son derece büyük bir çıkmaza sokmakta ve sonunda da boşanmaya kadar götürmektedir. Tüm bunların altında yatan en büyük sebep ise genel olarak tecavüze ya da tacize uğranılmasıdır. Bu noktada belirli bir zaman içerisinde bilinçaltında oluşan bir takım korku ya da daha farklı olumsuz düşünceler bir kadının kendisini cinsel bir birleşmeye tam bir şekilde kapatması ile son bulur.


Evlilikte sorunlar da bu durumu ortaya çıkarabilir

Bunun yanı sıra bir de evlilik sırasında erkeğin eşine saygı duymaması ya da onu sürekli olarak aşağılaması, hiçbir şekilde sevgi göstermemesi ya da kadında oluşan bir gebelik korkusu da yine bu tür bir durumun gün yüzüne çıkmasına en büyük etkeni teşkil etmektedir. Her ne kadar bu tür son derece büyük bir problem içinden çıkılamaz gibi görünse de, yine de tedavisi aslına bakılırsa çok da fazla zor değildir. Bunun için de tek yapılması gereken bu tür bir son ile karşı karşıya kalan kişinin öncelik olarak bir jinekoloğa görünmesidir.
 
Daha sonra da bir psikolog ile belirli bir süre için tedaviye alınması bu tür bir problemin temelden çözülmesine son derece büyük bir etki yapacaktır. Bunun için de jinekolog öncelik olarak fiziksel açıdan vajina bölgesindeki soruna yönelir. Birçok kişi ya da kişiler bu noktada böyle bir işlemin acı verdiğini düşünerek bu muayeneden korkar. Fakat bu noktada uzman doktor parmağı ile iç kısma hiçbir şekilde müdahale etmeden muayene eder. Yani bu tür bir tedavi noktasında her hangi bir ağrı ya da acı hissedilmemektedir.


Terapi süreci

Tüm bu muayenelerin ardından ise daha sonra bu tür bir durumun altında yatan sebebin ne olduğu tam olarak öğrenilmek için de kişi belirli bir terapi sürecine alınır. Hatta bu süreç içerisinde çiftler ile de ayrı ayrı bir görüşme yapılır ve daha farklı bir sorun olup olmadığı da bu şekilde öğrenilmeye çalışılır. Daha sonra da bu güne kadar verilmiş tüm son derece yanlış cinsel eğitimler bir kenara bırakılarak doğru bir cinsel eğitim süreci başlatılır. Eğer bu durum kadında psikolojik olarak ortaya çıkmış ise ve bu da çift arasında bir takım öfke ya da duygusal anlamda bir takım soğukluklar ortaya çıkarmış ise o zaman bu durum da yine belirli bir süreç içerisinde yeniden çiftlerin birbirlerine sevgi ve saygı duyması için çalışılır. Son noktada aşk oyunları adı altında çiftlere bir takım ödevler verilir ve bununla birlikte de çiftlerin adına tedavi süreci sona erer.


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال