Tansiyonu (kan basıncını) etkileyen faktörler

Kan basıncı ölçümüne başlamadan önce kan basıncı hakkında yorum yapabilmek için kan basıncını etkileyen faktörleri ve nasıl bir etki yaptıklarının bilinmesi gerekir.

Tansiyonu (kan basıncını) etkileyen faktörler

1 - Yaş: Kan basıncı, yaş ile birlikte artar. Farklı yaş gruplarının tansiyon değerleri, birbirinden farklıdır. Çocukların tansiyonu yetişkinlere göre daha düşüktür.

2 - Cinsiyet: Menopoz (belirli bir dönemden sonra mestrual kanamanın kesilmesi) döneminde ve devamında, kadınların tansiyonu, aynı yaş grubu erkeklerden daha yüksek değerlere sahiptir.

3 - Gündelik yaşam, egzersiz ve beslenme: Kan basıncı, sabahın erken saatlerinde daha düşük iken öğleden sonra yükselir. Akşam saatlerinde ise en yüksek düzeye ulaşır. Günlük yapılan aktivite ile birlikte dokuların oksijen ihtiyacı artar ve kalp daha çok kan pompalamak için çalışır. Bunun sonucunda kan basıncı artar.

Not: Sürekli aşırı tuzlu ve yağlı beslenme alışkanlığı olanların damar daralmalarına bağlı olarak tansiyonu yükselir.


4 - Pozisyon: Kan basıncı, pozisyona bağlı olarak çok az değişikliğe uğrar fakat yatış pozisyonundan birden oturma pozisyonuna geçilirse kan basıncı düşebilir.

5 - Sempatik sistemin uyarılması: Korku, ağrı, heyecan ve bazı psikolojik nedenlerden sempatik sinir sistemi uyarılır. Bunun sonucunda kalp hızı artar ve kalp hızının artmasına bağlı olarak kan basıncı artar.

6 - Sigara: Sigara, damarlarda daralma meydana getirmesine bağlı olarak kan akımını yavaşlatır. Bunun sonucunda kan basıncı yükselir.

7 - Irk: Bazı ırklar, hipertansiyon hastalığına daha çok eğilimlidir. Afrikalı ve Amerikalıların hipertansiyon eğilimi ve komplikasyonları diğer ırklara göre daha fazladır.

8 - İlaçlar: Antihipertansif (tansiyon düşürücü) ilaçlar, tansiyonun normal sınırlarda kalmasını sağlar. Narkotik analjezikler ve genel anestezide kullanılan ilaçlar, hipotansiyon oluşmasına neden olabilir.

9 - Bazı hastalıklar: Kalp rahatsızlıkları ve damarlar ile ilgili bir problem olduğunda kalbin kasılma gücü bozulur. Kalbin damarlara gönderdiği kan miktarı azalır ve tansiyon yükselir.

KAYNAK: Hemsire.Com


İlgili içerikler;

Tansiyon (Kan Basıncı) Nedir? Normal Tansiyon Değerleri

Tansiyon Nasıl Ölçülür?

Bacaktan Tansiyon Nasıl Ölçülür?



BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال