Tablet ve telefonlar çocuklarda davranış bozukluğu yapıyor mu?

Uzun süre tablet ve telefonlarla vakit geçirmekte olan çocuklarda hangi davranış bozuklukları görülüyor? Steve Jobs çocuklarına tableti yasakladı mı? 

BBC Sağlık ve bilim muhabiri James Gallagher’in yapmış olduğu bir habere göre dokunmatik ekranlı tablet/telefonlarla vakit geçiren bebek ve çocukların daha az uyuduğu ortaya çıktı!

Ekstradan tablet ya da telefon başında geçirdikleri 1 saat 15 dakika daha az uyumalarına sebep oluyor!


Scienticif Reports adlı sağlık dergisinde yer alan bir araştırma neticesinde, çocukların tablet ve telefon başında geçirdikleri her bir saat, 15 dakika daha az uyumalarına neden olmaktadır. Bu da gün içerisidne daha huzursuz oldukları ve iletişim problemi çektiklerini ortaya koyuyor.


Araştırma için 715 çocuk ve ailesi kullanıldı


Londra Üniversitesi'nin kolejlerinden bir tanesinde üç yaş altı 715 çocuk ve bu çocukların ebeveynleriyle bir anket çalışması yapıldı. Yapılan bu anket çalışmasında çalışmaya dahil olan çocukların anne ve babalarına “çocuklarının akıllı telefonlarla ne kadar oynadığı ve uyku düzenleri” soruldu.

Sonuçlar ise şaşırtıcı!


Belirlenen sonuçlara göre, ankette yer alan çocukların yüzde 75'i her gün dokunmatik ekranlı bir cihaz kullandığı görüldü, bununla birlikte dokunmatik ekranlı cihaz kullanan çocukların gece daha az, gündüz ise daha çok uyudukları ortaya çıktı.

Tabletler yasaklanmalı mı?

Dr. Smith çocuklara dokunmatik ekranlı cihazlar verilip verilmemesi hususunda ise "Bu şu anda tartışma içeren bir bir konu. Bilim bu alanda daha çok yeni. Gerçekten bu alanda teknolojinin gerisinde kalıyoruz ve bu tür tavsiyelerde bulunmak için henüz çok erken" dedi.

Motor becerilerini de olumlu yönde etkiliyor!

Ancak dokunmatik ekran kullanımının artıları hiç mi yok . Erken yaşta dokunmatik ekran teknolojisiyle tanışmakta olan küçük çocukların motor yetenekleri daha çabuk ilerliyor. Yapılan bir araştırmada, sadece izlemek değil, dokunarak da aktif bir halde dokunmatik ekran kullanan çocukların motor yetenek gelişiminde olumlu bir şekilde hızlanma görüldüğü sonucuna da varıldı.

Apple'ın efsanevi CEO'su Steve Jobs'ın çocuklarının ipad kullanmadığını biliyor muydunuz?

Apple'ın efsanevi CEO'su Steve Jobs'ın, iPhone ve iPad gibi günümüzün en popüler ürünlerini hayatımıza kazandırdığını herkes biliyor . Bu ürünler özellikle çocukların hayranlıkla kullandığı ve bağımlısı olduğu teknolojik cihazların en başında geliyor.

Aslında birçok aile bu halden şikayetçiler ancak herhangi bir şey yapmıyor veya yapamıyorlar. Peki Steve Jobs'ın bu seviyede teknolojinin içindeyken çocuklarına teknolojiyi kısıtladığını biliyor muydunuz?

Yıllar önce New York Times'dan Nick Bilton, Steve Jobs ile oldukça yankı uyandıran bir röportaja imza atmıştı. Bilton, Jobs'a "Çocuklarınız yeni iPad'e bayılıyor olmalı?" sorusuna Jobs'ın "Daha hiç kullanmadılar" cevabı herkesi hayrete düşürmüştü. Jobs sözlerini ise çocuklarının teknoloji kullanımda kısıtlama getirdiğini söyleyerek sürdürmüştü.

Başka ünlü yöneticiler de bunu yapıyor!

Aslına bakılırsa Silikon Vadisi'nde yaşamakta olan diğer üst düzey yöneticiler de bu husustaki yaklaşımları Steve Jobs ile paralellik gösteriyor. Kendileri tabiri caizse teknoloji havuzunda yüzer vaziyette iken, çocuklarının bu teknolojiyi kullanmalarına ise çok az süreler izin veriyorlardı.

Röportajı yapan Nick Bilton'ın Steve Jobs'a çocuklarının kendi yaptığı cihazları kullanmanın yerine ne tercih ettiğini sorma fırsatı bulamamış. Ancak bu sorunun cevabını ilerleyen süreçlerde "Steve Jobs" kitabının yazarı ve Jobs ailesinin evinde bolca zaman geçirmiş bir kişi Walter Isaacson'dan almıştır.

Isaacson'ın bu soruya cevabı ise şu şekilde olmuş; "Steve her akşam mutfaktaki büyük ve uzun yemek masasında ailece yemeklerini yerken kitaplardan, tarihten ve daha farklı pek çok konudan konuşmaya çok önem vermekteydi. Şimdiye kadar bu ortamda kimsenin ortaya iPad veya bilgisayar çıkarıp kullandığını görmedim. Çocuklar bu tür cihazlarla devamlı birlikte ve bağımlı gibi görünmüyorlardı."

Görünüşe göre teknolojinin en yukarında diye tabir edilen kişiler, çocuklarının sağlıklı bir şekilde gelişmeleri adına onları teknolojiden uzak tutmayı tercih etmektedir. 

Peki bu konuda siz ne düşünüyorsunuz?

KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال