Reflü nedir? Reflü tedavisi

Mide içeriğinin yemek borusuna veya daha da yukarı (ağza kadar) çıkarak yer değiştirmesine reflü hastalığı denir. Bu yer değiştirme sırasında asit ve safradan oluşan mide özsuyu yemek borusuna zarar vermektedir. Bazı kişilerde kolay beslenme değişikleri ve basit ilaçlarla baş edilebilir hale gelse de kimilerinde hastalığı rahatlatmak için ilaçlara veya cerrahi müdahaleye gerek duyulabilir.

Günümüzde gerek iş hayatının koşuşturmacası, gerek yaşam tarzımız nedeniyle yoğun stres altında bir hayat sürdürmekteyiz. Sürekli bir yerlere yetişme telaşı, sürekli bir şeyler yapma acelesi ve diğer etkenler nedeniyle maruz kaldığımız stres kısa zamanda farkında olmasak da uzun zaman içerisinde vücudumuzda olası bir deformasyona sebep olmaktadır.

Bunlardan belli başlıları kronikleşmiş baş ağrıları, göğüs ağrıları gibidir. İçlerinde en kalıcı olan tedavisi en uzun süren hatta bazı durumlarda çözüm bulunurken bazen bulunamayan bir hastalık da reflüdür. Artık neredeyse ilkokul çocuklarında bile görülen bu hastalık tüm hayatı etkilemektedir. Çünkü hayatımızı devam ettirmek için ihtiyaç duyduğumuz beslenme sistemimizle ilgilidir.


Genetik

Eğer reflü hastası olan bir aileden geliyorsanız, anneniz, dayınız ya da dedeniz de bu varsa bu sizin kalıtsal olarak yatkın olduğunuz anlamına gelir. Bu gibi durumlarda verilen ilaç tedavileri çare olamayacağından operasyonla hastalığınıza çözüm arayabilirsiniz. Ancak kalıtsal olduğu için kendi tekrarlama ihtimali olduğu da unutulmamalıdır.


Mide Asidi

Eğer bir reflü hastasıysanız normal insanlar gibi beslenemeyeceğinizin farkındasınızdır. Çünkü normalde sindirimi o kadar da zor olmayan besinler bile günlerce midenizde kalabilir ve mide asidiyle birleşerek yemek borunuzda yanmalara yol açar. Bu yanmalar o kadar şiddetlenir ki gece uykunuzdan uyanabilirsiniz.


Yeme şekli

Bir reflü hastası olarak çok acılı, yağlı ve baharatlı yemeklerden uzak durmanız gerekmektedir. Özellikle kızartmalar ya da yağlı hamur işleri sindirim sisteminizi çok zorlar ve canınızın yanmasına sebep olur. Mide kapakçığınız ve yemek borunuzdaki tahribatlar artar.  Bu nedenle daha çok sebze ve meyve ağırlıklı daha doğal bir beslenme tarzı seçmeniz sizin için faydalı olacaktır.


İlaç kullanımı

Reflü genelde uzun süreli ilaç kullanımı gerektiren bir hastalıktır. İlaç tedavileri 6 ay ile 2 yıl arasında devamlı olarak sürebilir. Bu durumda en doğru teşhisi doktorunuz koyar ve ilaçlarınıza o karar verir. Bu süreci ilaçları olması gereken şekilde alarak ve beslenmenize dikkat ederek ve daha az stresli bir yaşam sürmeyi deneyerek hafif geçirmeniz mümkündür.


İlgili içerikler;

Mide gribi (nörovirüs) nedir? Belirtileri ve korunma yolları

Mide kanseri belirtileri, tedavisi ve hemşirelik bakımı 


Mide gazı hakkında bilinmesi gerekenler


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال