Nabız alınan arterler

Kalbin kasılarak damarlara yaptığı basınca kalp atışı denilmektedir. Kalp, dakikada 60-80 defa basınç yani kasılma yapmaktadır. Bu vuruşlara nabız denir.

Nabız, deri yüzeyine yakın geçen ve altında kemik bulunan arterlerden alınır. Nabız alınan arterler genellikle komşu olduğu kemiğin ismini alır. Bu arterlerin tümünden alınan nabız periferik nabız olarak tanımlanır ve palpasyonla alınır. Stetoskop kullanarak kalbin apeksinden de nabız alınabilir.

Vücutta nabız alınan arterler;

1 - Temporal arter: Başta temporal kemik üzerinde, gözün yan hizasında, şakak bölgesindedir. Çocuklarda nabız sayımında kullanılan en uygun bölgedir.

2 - Karotis arter: Boyunda, sternokleidomastoid kası ile trakea arasında yer alır. Bu arterin yerini bulmak için önce işaret parmağı ile tiroid kıkırdak palpe edilir, sonra el yana doğru kaydırılır ve trakea ile sternokleidomastoid kası arasında kalan oluğa iki ya da üç parmak yerleştirilir.

Kardiak arrest, şok ve diğer bölgelerden nabız hissedilemediği durumlarda nabız almak için en uygun bölge karotis arterdir. Kalbe yakınlığı ve büyük bir damar olduğu için diğer nabız alınan arterlere göre daha dolgundur.

3 - Brakial arter: Antekubital fossada, biceps ve triceps kasların arasında bulunur. Ön kol bölgesindeki dolaşımın değerlendirildiği ve kan basıncının ölçülmesi sırasında stetoskobun yerleştirildiği bölgedeki arterdir.

Görsel Anlatım

4 - Radial arter: Ön kolda bileğin iç kısmında yer alır. Parmaklarda kan dolaşımının değerlendirilmesinde periferik olarak nabız özelliklerinin en kolay hissedildiği ve en sık kullanılan arterdir.

5 - Femoral arter: Her iki inguinal ligamentin altında, simfizis pubis ve spina iliaca anterior süperior arasında bulunur. Kardiyak arrest ya da şok durumunda nabız diğer bölgelerden alınamadığında ve uyluk bölgesinde kan dolaşımının değerlendirilmesinde kullanılır.

6 - Popliteal arter: Her iki popliteal çukurda dizin arkasında bulunur. Alt bacak bölgesinde dolaşımın değerlendirilmesinde kullanılır.

7 - Posterior tibial arter: Posterior tibial arter, her iki ayak bileğinin iç yüzeyinde, medial malleolusun üstündedir. Ayakta kan dolaşımının değerlendirilmesinde kullanılır.

8 - Dorsalis pedis arter: Birinci ve ikinci ayak parmağı, ekstansör tendonun arasında bulunur. Ayakta kan dolaşımının değerlendirilmesinde kullanılır.

KAYNAK: Hemsire.Com

1 Yorumlar

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

  1. Ulnar arter görselde var ama bilgisi verilmemiş

    YanıtlaSil
Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال