Vücut güzelliğine gölge düşüren morluklardan kurtulmanın yolları

Günlük hayatımızda herhangi bir yere kazara çarptığımızda vücudumuzdaki morluklardan daha erken kurtulmanın yolları bu makalemizde.

Evin ve çalışma ortamının çeşitli yerlerine pusu kurmuş sivri uçlu mobilyalar onlara çarpalım da gözümüzden yaş gelsin diye sinsice bekler. Bu çarpmaların izleri olan morlukları günlerce, hatta haftalarca vücudunuzda taşımak zorunda değilsiniz.

Vücuttaki morlukların nasıl oluştuğunu anlamak önemi

Morluk olarak adlandırılan bu yaralar aslında derinin altındaki kılcal damarlarda oluşan kanamalar sonucunda meydana gelmektedir. Çoğunlukla önemsiz gibi görünse de, vücuda yayılan morluklar  için aslında doktora gidilmelidir.Ama ufak olmasına rağmen görüntüsüyle can sıkabilen morluklardan ev ortamında kurtulmak mümkün.

Bilinen en basit yöntem buzla baskı yapmak

Vücudunuzda çarptığınız bölgeye mümkün olduğunca hızlı bir şekilde buz uygulamak morarmanın önüne geçmek adına en etkili yöntemlerden bir tanesidir. Buz, kanayan kılcal damaları daraltarak, kan akışını azaltarak bir süre sonra kanamanın durmasını sağlamaktadır. Çarptığınız noktaya günde birkaç kere, 10 ila 20 dakika arasında buz uygulanabilir.

Isı uygulamak da buz gibi işe yarayan çözümlerden

Isı uygulamaya geçmeden önce çarptığınız bölgeyi bir minder veya battaniyenin üstüne koyarak yükselmelisiniz. Isı kaynağı olarak elektrikli battaniye gibi ısıtıcıların yerine, yeniden kullanılabilen sıcak su torbaları tercih edilebilir. Nemli olan  ısı kaynaklarının, diğer ısı kaynaklarından daha fazla iş gördüğünü unutmamak gerekir. Isı uygulama yöntemini buz uygulamanın hemen ardından tatbik etmenin daha iyi sonuçlar verdiği söylenmektedir. Ancak buz ağrılara veya acının artmasına sebep oluyorsa, sadece ısı uygulamak da seçenekleriniz arasında bulunmaktadır.

Dağ tütünü (arnica) içeren kremler ve jeller kullanın

Dağ tütünü bitkisi içeriğindeki maddeler sebebiyle şişmeyi ve kızarıklıkları engelleyerek, morluğun yayılmasını önlemektedir. Dağ tütünü, diğer adıyla öküz gözü içeren merhemi veya jeli günde 1-2 kez kullanıldığı taktirde morluğu büyümeden engelemektedir.

Her mutfakta bulunması gereken  maydanoz tam aradığınız şey

Maydanoz yapraklarını suları çıkana kadar ezip morarması engellenmek istenen bölgeye bölgenin her yerine sürülmeli ve bir bandaj kullanarak sabitlenmelidir. Bazı uzmanlar, maydanozun içeriğindeki maddelerin acıyı dindirebileceğini, yanmayı geçirdiğini ve morluğu daha kısa sürede iyileştirebildiğini söylemektedir.

Sirke her derde deva

Çarptığınız bölgeyi ılık suyla karıştırılan sirkeyle birkaç dakika boyunca ovulmalı. Sirke, derinin yüzeyindeki kan akışını artırarak, kanın morarmış bölgede toplanmasını engellemektedir.

Biraz güneşlenmek işe yarayabilir

Güneşteki ultraviyole ışınları kandaki morarmaya neden olan bilirubin maddesini çözerek morarmanın önüne geçebilir. Çarptığınız bölgeyi 10-15 dakika kadar güneşe maruz bırakmak bilirubin maddesinin çözülmesi adına yeterlidir.

Masajın Etkisi

Morluğun meydana geldiği gün yaralanmış bölgeye ve çevresine yavaşça masaj yaparak vücudun kendini daha çabuk iyileştirmesine sağlamaktadır. Fakat yara dokununca çok fazla acı veriyorsa zorlanmamalıdır.

Yaraya sülük yapıştırmak

Bu yöntemde dikkat edilmesi gereken tek şey sülüğün çiftlikte yetiştirilmiş olması ve bu sebeple hastalık barındırmaması. En eski tedavi yöntemlerinin arasında olan bu yöntem sıklıkla uygulanır. Moraran bölgeye yapıştırılmakta olan sülük, morluğa neden olan kalıntıları temizlemektedir. Sülüğün salyası bir ağrı kesici gibi görev yaparak ısırığı hissetmenizi engellemektedir. Sülüğü teninizden ayırmak amacıyla birkaç damla alkol damlatmak yeterli olacaktır.

Ancak her morluk evde tedavi edilemiyor

Çoğunlukla zararsız olan morlukların bazıları ciddi sağlık sorunlarına sebep olabilir. Bu durumlarda yapacağınız en iyi şey bir doktora görünmek olacaktır. Eğer vücudunuzdaki morluklar bir çarpmaya bağlı olmadan kendiliğinden ortaya çıkmaktaysa, morluklar çıkınca ateşiniz yükselmekte ise ve morluğun çevresinde yoğun bir baskı hissediyorsanız vakit kaybetmeden uzmana başvurmalısınız.

KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال