Yalan söylemek hastalık olabilir mi? (mitomani)

Yalan söyleme rahatsızlığı orijinal adıyla “Mitomani” kişinin ve çevresinin günlük yaşantısını zorlaştıran ciddi bir rahatsızlıktır. Mitomaninin altında yatan sebepler araştırılarak tedavi şekli belirlenmelidir.

Siz de saati söylerken kimi zaman yalan mı söylüyorsunuz?

Basit, küçük şeyler için bile olsa yalan söylemeyi alışkanlık haline mi getirdiniz?

Yalanlarınıza kendiniz de inanmaya mı başlıyorsunuz?


Bu soruların cevabı evetse sizde mitomani hastası olabilirsiniz.

Mitomani; kendi yalanına kendi inanmak demektir, gerekli gereksiz zorda kalınsın kalınmasın her zaman yalan söyleyebilme hastalığıdır.

Mitomani olan kişiler yalandan ne kadar zarar görürlerse görsünler yalan söylemeyi bırakamazlar. Mitomani hastası olan kişiler bu dürtüsünün önüne geçemez.Bir nevi bağımlılık gibi birşeydir. Yalan söylemeyi zevkli bir uğraş haline getirirler.


Mitomani nedenleri

Bu hastalık genellikle çocukluktaki yaşantıdan kaynaklanıyor.

  • Onaylanma arzusu

  • Yetersizlik hissi

  • Aşağılık kompleksi

  • Çocukken sürekli yalan söylenen ortamlarda bulunma nedenlerden bazılarıdır.


Mitomani ile normal yalan arasındaki farklar

Günlük hayatımızda genellikle birşeylerden kortuğumuz için yalan söyleriz. Kendimizi korumak için yalan söyleriz. Kısacası olumsuz durumlardan kurtulmak için yalan söyleriz.

Mitomani ise ruhsal bir problem olarak kabul edilir, çünkü gerçekliğin ötesinde bir değerlendirme ve kurgulama süreci söz konusudur. Aynı zamanda yalanın alışkanlık haline gelmiş bir şekli gibidir.


Bir mitomani hikayesi

Bir aile babası çocuğuna, eşine ve bütün çevresine işiyle ve kazancı ile ilgili türlü yalanlar söylüyor, ama bu yalanlar öyle küçük beyaz yalanlar değil. Mesela adam sıradan bir tekstilciyken etrafındakilere ünlü iş adamları ile görüşmelere katıldığını, devlet bakanlarının ondan bazı konularda zaman zaman yardım istediğini, Dünya Bankasında danışman olarak çalıştığını, sürekli çok para kazandığını vs. söyleyip duruyor.

Söylediği bu yalana kendisi de inanıyor. Her sabah Dünya bankasına gider dibi evden takım elbise ile çıkıyor. Ancak yıllar sonra yalanı ortaya çıkıyor. Yalanı ortaya çıkan mitomani hastaları ailesinden kopma noktasına geliyor.


Psikolojik destek için başvuru şekilleri

Bu vakaların seanslarımıza başvuruları genellikle sevdikleri tarafından yardım almak için zorlanmaları sonucunda ortaya çıkıyor. Kendiliğinden başvuru oranları çok düşük olmakla birlikte yalandan kurtulmak amacıyla aldıkları randevulara gelmeyerek terapistlerine de yalan söyleyebiliyorlar.


İlgili içerikler;

Anksiyete hemşirelik bakımı

Depresyondan kurtulmanın yolları

Hipnoz nedir? Hipnoz nasıl yapılır?


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال