Kadın şiddete uğradığı zaman ne yapmalı?

Kadına şiddet ne yazık ki gelişen toplumda azalacağına artmaktadır.

Bu toplum içerisinde yaşamakta olan her bireyin birbirlerine karşı sorumlulukları vardır. Özellikle son yıllar içerisinde sıklığı azalacağına giderek artan şiddet olaylarına karşı duyarsız olmamak gerekmektedir. Bireyler Ben böyle şartlar altında ne yapabilirim. Karı koca arasına girilmez ki , kişilerin böyle özel problemleri beni ilgilendirmez tarzında tavırlar sergileyebilr.

Oysa ki aile içi şiddetin diğer şiddet türlerinden farklı hiçbir yanı yoktur. Nasıl ki yoldan geçerken iki vatandaş kavga ederken kimse kayıtsız kalmıyor. Aile içi şiddeti yasal bir suçtur. Eğer bu suçu görmezden gelen bir kişi olursa o da suç işlemiş olur.

Kadına şiddet oluyorsa ne yapılmalı

  • Kadına yönelik oluşan şiddet olayı herkesin görebileceği bir yerde ise hemen polise şikayette bulunabilirsiniz. Polise başvurduktan sonra aynı zamanda alo 183 aile şiddet hattını arayabilirsiniz.

  • Eğer şiddete tanık iseniz seyirci kalmanın yerine bu durumun yanlış bir durum olduğuna yönelik tavır sergilemelisiniz.

  • Şiddete uğramakta olan bayana destek olmak ve yasal haklarının olduğunu bu işkenceyi çekmek zorunda olmadığını, şiddetin büyük bir suç olduğunu anlatmalısınız.

  • Sürekli olarak şiddete uğradığını söyleyen bir kadın ise kadın bu durumu yaşadıklarından dolayı normal olarak görmüş olabilir. Bu kadına şiddetin insani haklara aykırı olduğunu tekrar tekrar bilgilendirilmelidir.

  • Şiddete uğrayan kadının şikayetçi olması hakkında cesaretlendirmelisiniz.

Şiddete uğrayan kadın nereye şikayette bulunabilir!

Ülkemizde 6284 sayılı kanun çerçevesinde şiddete uğrayan kişi ya da şiddete şahitlik eden kişi;

  • Jandarma karakoluna

  • Polis merkezine

  • Aile mahkemelerine

  • Belediyelerin kadın danışma birimlerine

  • Barolara başvuruda bulunabilirler.

Tüm başvurular ücretsizdir!

Başvurunun sonucunda aile mahkemeleri en kısa süre içerisinde (bazen olayın seviyesine göre 3-4 saat içerisinde) karar vermektedirler. Aile mahkemeleri şiddete uğrayan kişilere uyarı, 6 ay evden uzaklaştırma, kişiye yaklaşmama, iş yerine gitmeme gibi benzerlikte farklı cezalar verebilir.

Kadın sığınma evleri var!

Kadın ve çocuk hayati tehlikesi olduğu durumlarda veya evine gitmek istemediğinde kadın sığınma evlerinde yeteri kadar kalabilmektedir.

KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال