Kadın sağlığı için bu 7 belirtiye dikkat!

İnsan vücudundaki oluşan belirtiler, hastalık baş göstermeden önce tedbirin alınması için, bir nevi, yangın alarmı gibidir.

Belirtileri fark etmek çok önemli!


Kadınlarda hayati risk oluşturmakta olan bazı  hastalıklar bazen önemli belirtilerle bazen ise  sessizce yaklaşabiliyor. Kadın sağlığı açısından hastalıkların tespitinde rutin kontroller bu sebeple büyük önem taşıyor. Başta rahim, rahim ağzı, yumurtalık ve meme kanseri gibi sık görülen birçok kanser türü bu taramalar nedeniyle tespit edilebiliyor, erken evrede yakalanabilen hastalıklar da tamamen tedavi edilebilmektedir.

Kadın hastalıkları, yaşam kalitesini düşürmekle birlikte, bazı durumlarda hayati riske sebep olabilmektedir. Özellikle bazı belirtiler kadın vücudundaki herşeyin yolunda gidip gitmediğini açık bir şekilde ortaya koyabilmelmektedir. 

Bu haller şu şekilde sıralanabilir:

Açıklaması olmayan kanama düzensizliği; kadınların stres, mevsim değişikliği gibi haller dışında kalan sapmaları yani 25 günden kısa, 35 günden uzun aralıklar olması.

Adet dönemi haricinde kanama olması; iki adet dönemi arasında, adet dönemi olmamasına rağmen koyu kahverengi ya da renkli renkli kanamalar oluşması
Cinsel ilişki sonrasında kanama veya lekelenme oluşması.

Adet ağrılarının her zamanki seviyeden farklı olması;

- İş yerinden eve gitmek zorunda bırakacak şekilde olması.
- İnatçı, kötü kokulu ve kanlı akıntı şeklinde akıntıların oluşması.
- Çiğ balık, çürümüş yumurta kokusu şeklinde akıntı oluşması
- Spiral kullanan kadınlarda 72 saati geçen akıntılar görülmesi durumunda vakit kaybedilmeden uzmanlara danışılmalıdır.


Altı ayda bir muayene gerekiyor!

Rutin muayene sıklığı ideal şartlarda altı aydır.En azından yılda bir kez tüm bu taramaların yapılması önem taşımaktadır. Burada kişinin özellikle aile geçmişinde daha önceden kadın hastalıkları ile ilgili bir kanser durumu varsa (özellikle de anne tarafında) risk ihtimali çok daha fazla olur. Dolayısıyla kontrol periyodunun altı ayda bir olması daha iyi olmaktadır. Genel prosedürde özellikle meme kanseri görülme yaşının giderek düşmektedir. 25 - 26 yaşından itibariyle her genç kız yılda bir defa meme ultrasonu çektirmelidir. Altı ayda bir de elle muayene yapmalıdır.

KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال