Eklem çıtlaması nedir? Eklem çıtlamaları neyin habercisidir?

Zaman zaman kol ve bacak eklemleri hareket ederken çıtlama sesleri duyulmaktadır bu çıtlama sesleri iyi mi, kötü mü olduğunu merak ediyorsanız makalemizi okuyabilirsiniz.

Eklem çıtlaması nedir? Eklem çıtlaması neyin habercisidir?

Bazen kol ve bacak eklemleri hareket ederken çıtlama sesleri duyulmakta, sebepleri, iyi mi, kötü mü olduğu merak edilmektedir. Bazı kişiler alışkanlık olarak el parmaklarındaki eklemlere bastırarak ya da boyunlarını sağa sola döndürerek özellikle çıtlatırlar. Peki, eklem çıtlaması nedir, nasıl olmaktadır, sizin de başınıza geliyorsa öğrenmeye ne dersiniz?

Doktorlar tarafından, eklemlerden çıkan seslerin arkasında yatan sebebin, eklem boşluğunu dolduran sıvıda bulunan azot, karbondioksit ve oksijen gibi erimiş gazların aniden açığa çıkması olduğu söylenmektedir. Yani eklemlerin arasındaki ani gaz boşalmaları ses çıkmasına sebep olmaktadır. Bu gazlar bulunduğu yerde yeniden birikinceye kadar, kişiler istese de parmak ve boyun eklemlerini çıtırdatamaz.

Uzman doktorlar eklemlerin çıtlatılmasının korkulduğu gibi artrite, romatizmaya sebep olmadığını da söylemektedir. Ayak bileği, diz gibi eklemlerde bulunan bağlar ve tendonların hareket etmesi de dışarıdan ses duyulmasına sebep olabilir. Döndürme ve çıtlatma hareketi bilerek boyun eklemlerinde yapılıyorsa nadiren fıtıklaşmaya ve felce kadar giden olumsuz sonuçlarla karşılaşılabilmektedir. Bu sebeple söz konusu hareketin yapılmaması önerilmektedir.



Çıtlamalar hastalık habercisi midir?

Eklem çıtlaması neyin habercisidir derseniz, bazı doktorlara göre artrit ve osteoporoz gibi bazı lezyonları düşündürmelidir. Bu durumda herhangi bir ekleminizden çıtlama sesi geliyorsa artrit (eklem iltihabı)’ten veya romatizmal bir hastalıktan şüphe duyulmalıdır. Dizlerden yürürken veya bazı hareketleri yaparken ses gelmesi genellikle 35 yaşından sonra başlamaktadır. Bu yaştaki kişilerin eklemlerinden kendileri istemese de ses çıkıyorsa kireçlenme olabileceği düşünülmelidir.


Alınabilecek önlemler

Egzersizlerin günlük rutin haline getirilmesi, her gün olmasa da mümkün olduğunca hareketli olunması, düzenli yürüyüşler yapılması, kilonun kontrol altında tutulması, beslenmeye özen gösterilmesi kas, kemik ve eklemlerin gücünü ve sağlığını koruyacaktır. Eğer eklem yerlerinde ağzı, şişlik gibi durumlar görülürse doktora başvurulmalı ve sebebi öğrenilmelidir.


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال