Çocuklarda sık karşılaşılan göz hastalıkları nelerdir?

 Bebeğinizin büyüme evresinde bir çok değişikliklerle ve ters giden durumlarla karşılaşabilirsiniz.

Görme duyusu gelişmesi insanlarda, doğumda başlamakta ve 8-10  yaşlarına kadar gelişme devam etmektedir. Bu süreçte ortaya çıkan  görme duyusunun gelişmesinde etki sağlayan herhangi bir problem, bir daha geri dönüşü  çok mümkün olamayan görme problemlerine neden olabilir. Bunlara örnek olarak;

  • Kırma kusurları

  • Şaşılık

  • Konjenital katarakt

  • Glokom

  • Göz travmaları

  • ve göz tümörleri gibi birçok hastalık türleri çocuklarda kalıcı olarak görme kayıplarına sebep olabilmektedir.


Kırma kusurları


En sık görülen göz hastalığı kırma kusurları olarak bilinen, miyop, Hipermetrop, astigmatizma olmak üzere üç çeşittir.


Hipermetropi


Doğum ile birlikte başlayan ve yaşın ilerlemesi sonucunda genellikle paralel olarak azalan bir seyir izlemektedir.


Miyop


Bebeklik döneminde nadiren görülen, genellikle okul çağındaki çocuklarda başlayan, 20’li yaşlara kadar artış gösteren bir göz kırma kusurudur.


Astigmatizma


Doğum sırasında görülen ve hayat boyunca artma veya azalma göstermeyen bir göz kusurudur.


Bu 3 kırma kusuru konusunda da kalıtımsal olarak geçiş söz konusudur. Eğer hem anne hem de baba gözlük kullanıyorsa çocuklarında gözlük kullanma ihtimali yüksektir. Bu tür göz bozukluklarını çocuklarda anlayabilmek için göz hareketleri takip edilmelidir. Çocuklar uzaklara bakarken, gözlerini sıkıyorsa, bir şey okumaya çalışırken çok yaklaştırma ihtiyacı hissediyorsa, akşamları zor görme, sık sık birşeylere takılıp düşme durumu varsa bu rahatsızlıkların olma ihtimaline karşın göz doktoruna başvurulmalıdır.


Nadir görülen göz tansiyonu


Göz tansiyonu hastalığı nadir görülmekte birlikte diğer göz kusurlarından en büyük farkı sonucunun ölüm olma ihtimali olmasıdır.


Konjenital glokom yani göz tansiyonu bebeklikte başlar; ışıktan rahatsız olma, gözde aşırı sulanma olması ve gözlerini açamama gibi semptomları bulunmaktadır. Tedavi edilmediği taktirde gözde büyüme ve körlükle sonuçlanabilen bir göz rahatsızlığıdır.


Göz tümörleri kalıtımsaldır!


Göz tümörleri çocuklarda çoğu zaman kalıtımsal olarak görülmektedir. Bu hastalık genellikle iki gözde bir oluşmaktadır. Genellikle aileler gözde şaşılık, göz bebeğinde beyaz ışık parıldaması gibi nedenlerle doktora başvurmaktadır.


Çocuğunuzun gözüne gözünüz gibi bakın!


Ailelerin en çok yaptıkları hatalardan bir tanesi çocuğu küçükken ne olursa olsun göz doktoruna götürmemektir.. Bu yanlış kanının aksine; doğumdan itibaren her yaşta çocuğa göz muayenesi yapılabilmektedir. İlk 8 yaş önemli bir geçiş dönemidir. Bu nedenle tüm ailelerin, gözde sıkıntısı olmasa bile, bebeklikten itibaren okul öncesi döneme kadar, düzenli bir şekilde çocuklarının göz muayenelerini yaptırmaları önemlidir. Çocuklarda göz hastalıklarında erken teşhis ve tedavi çok önemlidir.


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال