Boyun ve beldeki kireçlenmeler gençlerde de görülür mü?

Daha çok yaşlıların şikayet ettiği konulardan başında gelen boyun ve beldeki kireçlenmeler gençler de görülmektedir.

Omurgada boyun ve bel bölgesi sırt bölgesine oranla daha çok hareketli olduğundan faset eklem bozukluklarına bağlı ağrılar daha çok bel ve boyun bölgesinde görülmektedir.


Faset sendromu nedir?

Faset sendromu bel ağrısının üzerinde yeterince durulmayan ancak sık görülen bir sebebidir. Halk arasında bel omurlarındaki kireçlenme olarak anılan bu hal çoğu kez bel ve boyun fıtığı ile beraber bulunmaktadır ve bu sebeple bir ağrı kaynağı olarak göz ardı edilmektedir.

Faset eklemler omurganın arka kısmında yer alan omurları birbirine bağlayan ve omurganın hareketinde önemli derecede rol oynayan küçük eklem çeşitleridir. Bu eklemlerin çok karmaşık bir sinir ileti sistemleri bulunmaktadır. Bu sebeple de ağrıya oldukça duyarlı oldukları görülmektedir.

Yaşlanmaya, darbelere, travmalara bağımlı olarak faset eklemlerde oluşabilen bozulmalar şiddetli boyun, sırt ve bel ağrılarına neden olabilmektedir. Omurganın boyun ve bel bölgesi sırt bölgesine oranla çok daha hareketli olduğu için faset eklem bozukluklarına bağlı ağrılar genelde bel ve boyun bölgesinde görülmektedir.

Faset eklemlerde oluşan bozulma türleri yaşlanmanın sonucunda ortaya çıkabileceği gibi ağır işlerde çalışmakta olan gençlerde, sert spor yapanlarda da görülebilir. Aynı zamanda dengesiz yük taşıma da faset sendromuna oluşma ihtimali daha fazladır.


Faset sendromu belirtileri nelerdir?

Faset eklem bozulmalarına bağlı ağrılar genellikle belin yan kısmında hissedilmektedir. Genellikle ağrı kalçaya ve bacağın üst kısmına yayılmaktadır. Bel fıtığı ağrısı genellikle öne doğru epilirken artış göstermekte iken, faset sendromu ağrısı genellikle geriye doğru yaslanır iken veya yana dönerken artar. Tedavide hangi yöntemler uygulanır?

Faset sendromunun sebep olduğu ağrıların tedavisinde faset eklem enjeksiyonu ve faset eklem denervasyonu gibi girişimsel yöntemler uygulanması daha çok tercih edlmelidir. Bu yöntem çeşitleri özel girişim odasında ve “Floroskopi” adında radyolojik görüntüleme yöntemi kılavuzluğunda gerçekleştirilmektedir. İşlem için genel anesteziye yani narkoza ihtiyaç yoktur.

Hastayı uygun pozisyona getirdikten sonra damardan sakinleştirici ilaçlar verilmelidir ve lokal anestezi (mevzi uyuşturucu) ilaçları uygulanmalıdır. Ardından, floroskopi cihazı ile ilgili eklemler ve eklemlerin sinirlerinin geçtiği yerler görüntülenmelidir. Eklem içerisine özel iğnelerle girilerek ilaç enjeksiyonu tercih edilebilir.

Bel ve boyun fıtığı ile faset sendromu beraber sık görüldüğünden bu enjeksiyonlar bel ve boyun fıtığı amacıyla uygulanan epidural ve transforaminal enjeksiyonlarla aynı seansta da yapılabilmektedir.

Faset sendromu için uygulanan bir diğer yöntem ise faset eklem denervasyonudur. Bu işlemde faset eklemlerin ağrılarını ileten sinirler bloke edilerek yani ağrıyı iletmeleri engellenerek çözüm sağlanır. Bu sinirler hareket ya da duyu ile ilgili sinirler değildir.

Sadece ağrının iletilmesinden sorumludurlar. Bu sebeple bu sinirlerin duyarsızlaştırılması durumunda herhangi bir fonksiyon ya da his kaybı oluşmamaktadır. Sadece ağrı ortadan kalkmaktadır. Faset eklem denervasyonu için kullanılan en modern yöntem radyofrekans termokoagülasyon yöntemi olarak bilinmektedir.

Bu yöntemde ise sinire yüksek derecede frekanslı radyo dalgaları ile meydana getirilen kontrollü ısı uygulanmaktadır ve sinirin ağrıyı iletimi kesilmektedir.


İlgili içerikler;

Omuz ağrıları hangi hastalıkların habercisidir?

Kol ağrısının belirtileri, nedenleri ve tedavisi

Eklem çıtlamaları neyin habercisidir?


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال