Behçet hastalığı nedir? Nasıl tedavi edilir?

1937 yılında bir Türk doktoru olan Hulusi Behçet tarafından bulunan bir hastalık çeşididir. Bundan dolayı soyadı ile anılan bir hastalık olmuştur. Bulunduğu yıldan itibaren çözüm için farklı arayışlar adına çalışılmıştır.

Behçet hastalığı belirtileri

Genelde ağız içinde küçük yaraların oluşumu çok ciddiye alınacak bir durum değildir. Ateşlenmeler, soğuk algınlığı yahut da katı ürünlerin tüketiminde bu gibi tepkiler meydana gelebilir. Fakat bu durum sık sık oluşmaya başlamışsa, üstelik ağrılı bir şekilde baş gösteriyorsa buna ek olarak genital bölge de yaralar oluşuyorsa bu hastalık türünden şüphe edilmelidir. Bunlara ek olarak eklem ağrıları, görmede bozukluk ve nörolojik etkiler söylenebilir.

Dünyanın her alanında görülen bu hastalık çeşidi en fazla orta yaş erkek grubunda kendini gösterdiği söylenmektedir. Nedeni tam olarak bilinmemekle beraber genetik olduğuna dair tanılar daha ağırlıklıdır. Çocuklarda görülme olasılığı daha düşüktür.


Behçet hastalığı tedavisi

Tam olarak net bir tedavi süreci bulunmamaktadır. Çeşitli ilaç ve yöntemler ile biraz rahatlama sağlansa da etkisi tamamen silinmemektedir. En bilinen test yöntemi ise paterji testidir. Tuzlu su çözeltisi karışımın deri altına enjekte edilmesi ile gerçekleşen 24-48 saat içerisinde beliren bir süreci içerir. Bunun ile birlikte kan testlerinin yapılması da yararlı olacaktır.



Ayrıca bağışıklık sistemini kuvvetlendirici ilaçların takviyesi sürece yardımcı olacaktır. Tedavi edilmeyen bu hastalık birçok sorunu da beraberinde getirir. Gözde başlayan vücutta iltihaplanmanın artması ile birlikte körlük meydana getirir. Bunu eklem ağrıları izlemektedir. Ayak bileklerin şişmesi, dizlerde ağrılar bunun sonucunda oluşmaya başlar. İlerleyen durumda felç, kişilik bozukluğu gibi tehlikeli vakalarında oluşmasına yol açar. Damarlarda iltihaplanmalar gerçekleşebilir ve bu da tıkanıklıklara neden olur.

Tüm damarlar gibi bağırsak damarlarının da olumsuz etkilenmesi kanlı ishal durumunu yaratır. Tek bir yerden başlayan dağılma diğer organlara sıçrama tehlikesi ile karşılaşılır. Bunun için en yakın romatoloji uzmanına danışılması gerekmektedir. Hastane önlemi ile birlikte kişi kendi sağlığına dikkat etmek adına sağlıklı beslenmeli ve uykusuz kalmamalıdır. Tedavi süreci çok uzun süren bu hastalıkta iyileşme adına oldukça titiz davranılmalıdır.


İlgili içerikler;

Cilt kanseri ve hemşirelik uygulamaları

Genital siğiller hangi yollarla bulaşır?

Bağışıklık durumunu güçlendirmek


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال