Bebeğinizi isilikten korumanın yolları

Sıcakların artış gösterdiği bu aylarda, aşırı sıcaktan ve aşırı nemden etkilenmekte olan ter bezleri tıkanarak bebeğinizin cildinde kızarıklıklar oluşmasına neden olabilmektedir.

Küçük bebeklerde daha sık rastlanan bir problem olan isilik ya da sıcak döküntüleri hem bebeklerin hem de annelerin canını sıkmaktadır.

Bebeğinizin cildi sıcak havadan olumsuz yönde etkilenebilir!

İsilik, deride bulunan küçük ter bezi kanalları olan gözeneklerin tıkanmasından dolayı ortaya çıkan deri gödüktülerine verilen addır. Bu döküntüler sıcak havalarda  ya da bebeğin aşırı sıcak ortamda bulunması durumunda daha da artabilir.

İsiliğin dereceleri

İsilik, çeşitli seviyelerde görülebilir. Daha hafif olan isilik küçük ve kolay bir şekilde patlayıp ince pullar oluşturan su kabarcıkları halinde görülmektedir. Daha ağır vakalarda ise , kaşıntılı ve su toplayan kırmızı döküntüler oluşmaktadır. Bu döküntüler sıcakta karıncalanma veya kaşınma hissi verebilir. Döküntü birkaç günün ardından kaybolur, ancak tekrar edebilir. İsilik çoğunlukla yaz aylarında veya aşırı sıcak ortamlarda meydana gelebilmektedir. Aşırı terlemeye sebep olan kalın giydirilme hali , sık yıkanmama gibi sebepler de kolaylaştırıcı etki yapar.

Baş ve vücut kıvrım kısımlarında sık görülür!

Bebeklerin cilt yapısı ince bir halde olduğu için ve ısı değişikliklerine yanıtları daha zor olmaktadır. Bu yüzden erişkinlere göre isilik daha sık görülmektedir. Bebeklerin cilt yapısı ince olduğu için ve ısı değişikliklerine yanıtları daha zor olduğu için erişkinlere göre isilik daha sık görülür. İsilik tüm vücutta olabilmektedir ama özellikle çok terleyen bölgelerde yani özellikle bebeklerde baş bölgesinde ve kıvrım yerlerinde görülmektedir.

Sarışın ve açık renkli olan bebeklere özellikle dikkat edilmeli!

İsiliği önlemek amacıyla sıcak ortamlarda bebekler çok kalın giydirilmemelidir, teri çeken pamuklu giysiler tercih sebebi olmalı ve sık sık yıkanmalıdır. Kış ayları bile olsa ev içi ısı 23-24 derece olması yeterlidir. Daha sıcak olan yerlerde  bebekler sık sık terleyeceğinden kış aylarında bile isilik olabilirler. Banyo yapılması isilik için ilaç tedavisinden de önce gelmektedir. Sarışın ve açık tenli bebeklerde isilik daha sık olabilir.

İsilik Tedavisi

Sık banyo ve doktor kontrolünde krem uygulaması çözüm!


İsilik tedavisinde sık banyo yapılmasının haricinde eğer ciltte kaşıntı çok miktarda ise  kaşıntı giderici kremler ve anti inflamatuar yani yangıyı azaltıcı kremler hekim kontrolünde uygulanabilir. Doğal ve temiz deniz suyu ile temas oluşması ter bezlerinin uçlarını açık tutacağından yaz aylarında aşıları tamamlanan bebekler için önerilmektedir.

Kilolu bebeklere dikkat!

Özellikle kilolu olan bebeklerde kıvrım yerleri isilik için riskli olan bölgelerdir. Özellikle banyo sonrasında bu bölgelere nemlendirici kullanılması (losyon veya bebe yağları veya zeytinyağı) yararlı olmaktadır.

KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال