Bayramda diş sağlığına dikkat!

Bayramda tüketilen her şeker diş sağlığı açısından tehdit oluşturabiliyor.

Önümüzdeki hafta ramazan bayramı, ramazan bayramında yemekleri yerken diş sağlığına da dikkat edin.

Ramazan bayramında artık oruç bittiği için herkes normalden daha fazla gıda tüketecektir. Ramazan Bayramında tatile gidecek kişler ise tatilden önce, ağız ve diş sağlığı adına küçük bir problemleri dahi olsa doktora giderek her ihtimale kaşı muayene olmaları tavsiye edilmektedir. Gittikleri tatil beldesinde, otelde ağız ve diş sağlığı merkezi olmaması halinde tedavi yaptıramayan kişilere tatilleri zehir olabilmektedir. Bunun için tatile çıkmadan önce yapılacaklar listesinin en başında ağız ve diş kontrolü gelmelidir.

Dişlerde en küçük bir hassasiyet olsa bile  bu tür tedaviler vakit kaybetmeden yapılmalıdır; çünkü çürükler oluşurken herhangi bir belirti vermeden sinsice ilerlemektedir ve çok hızlı diğer dişlere de yayılabilir.

Bayramda kontrolsüz tatlı ve asitli içecekler ağız ve diş sağlığı açısından  ani problemler yaşanmasına sebep oluyor. Bu dönemi sorunsuz geçirmek ve diş ağrılarından korunmak amacıyla  ağız ve diş bakımına büyük özen gösterilmesi gerekiyor.

Tatlı, şeker, çikolata tüketiminin arttığı bayram tatilinde, şekerli gıdalar kadar asitli içecekler de dişlere zarar verebilmektedir. Bu tarz gıdaların sıklıkla tüketimleri diş çürüklerinin oluşma ihtimalini artımaktadır. Özellikle gelişme çağında olan  çocukların asitli içeceklerden uzak tutulması hem ağız ve diş sağlığı hem de genel sağlığı için yararlı olacaktır. Her yemek ile bakteriler, yiyeceklerle etkileşime geçip, dişlerde çürük oluşumuna zemin hazırlayan asitleri üretmektedir. Şeker, asit üretiminin artmasını neden olan  en önemli etkendir. Özellikle öğün aralarında tüketilen abur-cubur çürük oluşumu hızını artırmaktadır.

Yemekten 1 saat sonra dişleri fırçalamak aşınmayı önler

Ağız ve diş sağlığı hususunda yapılan en önemli hatalardan bir tanesi de yemeğin hemen ardından dişleri fırçalamaktır. Asitli yiyecek ve içecek tüketiminden sonra  hemen dişleri fırçalamak dişlerdeki aşınmayı daha da artırmaktadır. Asitli yiyecek ve içeceğin dişle teması sonucunda diş minesi geçici olarak normalden daha yumuşak olmaktadır. Bu yumuşama zamanla önemli bir aşınmaya ve dolayısı ile diş minesinin incelmesine ve beraberinde dişlerde duyarlılığa sebep olmaktadır. Dişlerin yemekten bir saat sonra fırçalanması daha uygundur.

Çürükten koruyan önlemler

Şekerli gıdalar tüketilmesinin ardından mutlaka su içilmeli ya da ağız bol su ile çalkalanmalıdır. Şekersiz sakız çiğneme de ağızda oluşacak asidik ortamın önüne geçip, diş çürüklerini engelleyebilir. Tatlı tüketiminin ardından ağıza atılan bir parça peynir, çürüklerin önlenmesinde yararlı olacaktır. Çok fazla şeker tüketiminin çocukların diş ve dişetlerinde yaratacağı hasarı önlemek amacıyla tatlı tüketimi sonrası su içmeleri gerekmektedir. Son yıllarda yapılan araştırmalar neticesinde, florürlü suların çocukların süt dişlerinde görülen çürük sayısını azaltabildiğini ortaya çıkarmıştır.

Şekersiz kahve dişlerinizi korur!

Kahve tanelerinin içerisinde “trigonelline” isimli bir maddenin, bakterilerin dişe yapışmasını engelleyebildiğine dair çalışmalar bulunmaktadır. Bayram ziyaretlerinde içecek olarak şekersiz kahveyi yeğlemek; karamel, lokum gibi dişe yapışan şekerli gıdaların yerine bitter çikolatayı tercih etmek daha olumlu  olacaktır. Ara öğünlerde, dişleri temizleyerek plak oluşmasını  önleyebilecek elma, armut gibi sert meyveler de tercihler arasında olabilir. Bayramda özellikle çocukların; yoğurt ve pekmez ikilisi, meyveler, doğal besinler içermekte olan kekler, ev yapımı reçeller gibi daha yararlı gıdalar tüketilmesi sağlanmalıdır.

KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال