Bağırsak tembelliği (kabızlık) hakkında merak edilenler

Bağırsak tembelliği toplumda bilinen adıyla kabızlık, oldukça sık karşılaşılan bir sindirim problemidir. Kabızlığın nedenleri stres, hareketsiz yaşam, kötü beslenme gibi etkenlerdir. Kabızlık tek başına bir hastalık değildir.  Kişide var olan bir rahatsızlık sonucu ortaya çıkan bir şikayettir.


Bağırsak tembelliği yani halk diliyle kabızlık sorunu bağırsağın hareketinin yavaşlamasıyla oluşur. Haftada 3 defadan az büyük tuvalete çıkmak bu rahatsızlığın en büyük belirtileri arasındadır. Herhangi bir nedeni olmadığı halde şeker hastalığı, kalsiyum fazlalığı, guatrın az çalışması gibi nedenler bağırsak tembelliğinin etkenlerinden birkaçıdır.

Bundan dolayı bağırsak tembelliği sorunu olan her hasta iyi bir muayeneden geçmesi gerekir. Ve bazı kan testleri yapılmalıdır.


Bağırsak tembelliği belirtileri

  • Haftada 3 defadan az büyük tuvalete çıkmak.

  • Büyük tuvaletinizi yaparken, kişide sık sık ıkınma ve zorlama hissi.

  • Kişin karın bölgesinde rahatsızlık hissetmesi ya da şişkinlik olmasıdır.


Bağırsak tembelliği neden oluşur?

  • Lifli gıda alamıyor ise her zaman karbonhidrat içerikli besleniliyorsa kalın bağırsağa posa gelmezse kalın bağırsaklarda bulunan mikroplar posalı içeriği parçalayamaz ve çoğalamaz.

  • Yeterince sıvı alınmaması durumunda emilemeyen posa yumuşamaz ve kabızlık oluşur.

  • Zorlu bir doğum yapan bir kadında leğen kemiğinin altında bulunan kaslarda gevşeme oluşur.

  • Bu kadınlarda kabızlık yani bağırsak tembelliği daha sık görülür. Diğer nedenlerden biri ise klozetlerin yüksek olmasıdır.


Bağırsak tembelliği tedavisi

  • Bağırsak tembelliği tedavinde en önemli kurallardan biri su içmek ve lifli gıda tüketmektir.

  • Tembel bağırsağı terbiye etmek için günde en az 1 buçuk litre su tüketmek gerekir.

  • Bunun yanında öğünler düzenli bir şekilde yapılmalı, tuvalette asla dergi telefon gibi işlere zaman harcanmamalıdır.

Bağırsak tembelliği ilerlemiş kişiler mutlaka uzman doktora gitmelidir.


Büyük abdesti geciktirmek bağırsak tembelliğine neden olur mu?

İnsanlar, büyük abdestini yaparken beyine büyük abdestin var sinyali geldikten sonra tuvalete gider. Öncelikle sindirilmemiş gıda, su ve kalın bağırsaktaki mikrop birleşerek kakayı oluşturur ve kaka son kalın bağırsak bölümüne (rektuma) girer. Fakat bu uyarı geldiğinde kişi tuvalete gitme imkanı yok ya da bilerek erteler ise kaka yapma sırasında oluşan gerginliğe vücut alışır ve zaman içerisinde orada kalan dışkı suyunu kaybederek daha da katılaşır.

Tuvalet ihtiyacı ertelendiği zaman gerginliğe alışan ve beyne sinyal götürmeyen bu duvar daha fazla kakayı içerisinde barındırır. Sonuç olarak daha kalın dışkılama, daha sert dışkılama ve tuvalet yaparken makat kısmında hissedilen ağrı, acı kişinin tuvalete çıkma isteğini ertelemesine ve kabızlığa neden olur. Bu yüzden tuvalete gitmek kesinlikle ertelenmemelidir.


İlgili içerikler;

Konstipasyon hemşirelik bakımı

Algılanan konstipasyon bakım planı


KAYNAK: Hemsire.Com

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال