Streste olduğunuzun 10 Kanıtı

tres; düşüncelerimizi, faaliyetlerimizi, özel hayatımıza kadar bizi etkileyen önemli sorunlardan biridir.

Hayatın herhangi bir zamanında stres sizi muhakkak yakalamış, yaptığınız iş değişimleri, mali zorluklar, ayrılıklar sizin strese girmenize sebep olmuştur.

Akabinde stresin etkilerinden çıkmak da sizi bir hayli zorlamıştır.Hatta bazılarınız, içinde bulunduğu stresin farkına bile varamamış, olumsuz etkilerine katlanmak zorunda kalmıştır.

Biz de bu yazımızda stresli insanların 10 temel özelliğini sıraladık, bakalım siz de sandığınızdan daha fazla stres sahibi misiniz görelim:

1-Uyku Düzeniniz Büyük Ölçüde Değişir

Stresin etkileri herkesi bir şekilde etkisi altına alır. Stresli insanlar zorunda kalmadıkça gün boyunca yataktan çıkmaz ve devamlı uyku halinde olurlar. Bazıları da stresten dolayı kaliteli uyku sürelerinin azalmasına engel olamazlar. Bunun nedeni ise stresin uyku düzenini dengeleyen serotonin ve melatonin hormonlarının değişmesidir.

2-Sağlık Sorunlarınız Başlar

Stres altındayken diş gıcırdatma, diş sıkma, cilt hastalıkları; egzama, sedef ve kurdeşen gibi rahatsızlıklar ortaya çıkmaya başlar. Cilt kuru ve tahriş olmaya yatkın hale gelir. Nefes alışı daha sık ve zayıf olur.

3-Vücudunuz Size Bazı İpuçları Göndermeye Başlar

Streste bulunduğunuz süre boyunca, stresi tetikleyen faktörlere maruz kalmaya başlarsınız. Sürekli ve hafif baş ağrıları, boyun ağrısı ya da mide bulantısı gibi rahatsızlıklar ortaya çıkar. Bunlar doğrudan stresi tetikleyen faktörlerdir. Bu tarz etkilerin uzun sürmesi halinde ciddi sorunları yol açabileceğini unutmayın.

4-Sevdiğiniz Şeyleri Yapma İsteğiniz Azalır

Hobilerinizi ya da sevdiğiniz herhangi bir şeyi yaparken önceden aldığınız hazzı artık almamaya başlarsınız. Hatta onlarda kusur aramaya başlar ve kendinizi, önceden zevkle yaptığınız o işi küçümserken bulursunuz.Rahatlamak için değil zorunluluk duygusuyla iş yapmaya başlarsınız.

5-Görüntünüze ve Kişisel Bakımınıza Olan Öneminizi Kaybedersiniz

Dışarıya çıkarken modaya uygun bir şeyler giymekten öte ev yaşamınızda dahi kişisel bakımınıza (duş almamak dahil) verdiğiniz önemi kaybetmeye başlarsınız. Daha doğrusu bunlar sizin önemsiz detaylar haline gelir. Temizlik sizin için büyük bir uğraşı haline dönüşür.

6-Ruh Haliniz Kızgınlık ve Üzgünlük Arasında Gider Gelir

En son güldüğünüz anın üzerinden epey zaman geçmiş ve artık hatırlamamaya başlamışsanız stresin etkileri sizi epey sarmış demektir. Stres sizin neşelenmenize, hayattan keyif almanıza engel olur. Ani duygu değişimleri yaşar; bazen olaylara tepki şiddetiniz artar veya üzüntülü bir hal takınırsınız.

7-Beslenme Alışkanlıklarınız Büyük Ölçüde Değişir

Normalde olduğundan daha fazla ya da daha az yemek yemeniz stresin önemli belirtilerindendir. Gün içinde öğünleri atlamak, yemeği hızlı yemek de bu değişimin etkilerindendir. Doğru beslenme olmadığı müddetçe gün içinde mantıklı kararlar almakta oldukça zorlanırsınız.

8-Sürekli Bir Uyuşukluk Hali Vardır

Uyku düzeninin bozulmasının uyuşukluğa neden olmasının yanında stresli bir beynin de uyuşukluğun oluşmasında büyük etkisi vardır. Stresli bir beyin, yeterli zaman oluşturamadığından yapılması gereken işlerin bitirilmesine engel olur. Hayattan tat alamaz duruma gelirsiniz.

9-Sağlıksız Çözümler Aramaya Başlarsınız

Stres sahibi bir birey, kendisini iyi etmeye çalışırken bilerek veya bilmeyerek sigara, alkol, uyuşturucu gibi bazı sağlıksız yollara başvurur. Ancak bunlar stresi azaltmak yerine daha fazla agresif bir hale gelmenize sebep olur. En kötüsü de bu çözüm sanılan şeyler bağımlılık haline gelebilir ve sağlığınızdan olursunuz.

10-Kendinizi Her Zamankinden Daha Fazla Yalnız Hissedersiniz

Yaşadıklarınızı kendi içinizde yaşamak sizi diğer kişilerden soyutlaştırır. Kimsenin size bir faydasının dokunmayacağını düşünürsünüz. Ancak durumunuzu ailenize, arkadaşlarınıza ya da bir danışmana açıklamanız bu beladan daha kolay kurtulmanıza yardımcı olur.

Unutmayın ki ruh sağlığınızı kaybederseniz hayattan hiçbir keyif alamaz ve hayatınızı kontrol edemez hale gelirsiniz.

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال