Pigmentler

 

Dokularda eriyik hale gelmiş, granüller ya da kristaller şeklinde değişik kimyasal yapıdaki renkli maddelere pigment adı verilir.

1- Endojen Pigmentler:

Bu pigmentler organizmada oluşur. Bunlar kandan kaynaklanan hemoglobinojen, kan dışından oluşanlarda anhemoglobinojen pigmentler olmak üzere ikiye ayrılır.

A- Hematojen pigmentler: Kan kökenli pigmentlerdir.

 HemosiderinHemoglobinin parçalanması sonucu oluşan bir pigmenttir. Hücreler içinde ya da hücreler arasında parlak, altın sarısı veya sarı kahverengi granüller halinde gözlenir. Demir içeren bir pigmenttir. Suda erimez.

 HematoidinHücre içinde ve dışında bulunur ve demir içermez. Nedbe ve nekroz yerlerinde birbirine paralel kristaller halinde görülür.

Hematoporfirin: Demirsiz bir pigmenttir.

Malarya pigmenti: Demir içerir. Özellikle krc ve dalakta belirgindir.

Formalin pigmenti: Hücrelerarası hemoglobinin formalin solusyonuyla karşılaştığı zaman bıraktığı çökeltidir. Formalin ile uzun süre tespit sonrası dokularda siyah renkli olarak görülür.

Psöydomelanin pigmenti: Dokularda önceden ortaya çıkan hemosiderin ve hemoglobinin kokuşması sonucunda meydana gelen kükürtlü hidrojen ile birleşmesi sonucu oluşur. Yeşilimsi-siyah bir pigmenttir.

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال