İşyeri hemşireliği ve işyeri hemşiresinin görevleri

 

İşyeri hemşireliği, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu gereği; işyerlerinde çalışanların iş sağlığı ve güvenliğinin kontrol edilmesi, yine var olan şartların daha iyi hale getirilmesi için işverenin istihdam etmesi gereken personellerin görev alanıdır. Bu tanım işyeri hemşireliği nedir sorusunun en doğru anlatımıdır.

İşyeri hemşiresi ya da işyeri sağlık personeli ise, bakanlığın tanımına göre, hemşirelik yasası gereği hemşirelik görevini yapan, iş sağlığı ve güvenliği çerçevesinde görevlendirilmek üzere bakanlık tarafından yetki verilmiş işyeri hemşireliği sertifikası sahibi hemşire ve yahut sağlık personelidir.

İşyeri hemşireleri (işyeri sağlık personeli) işyeri hekimine yardım etmek, gerekli verileri toplamak ve tutulması gereken kayıtları tutmakla görevlidirler.

İşyeri hemşireliği maaşları çalışılan işyerine göre değişmektedir. Kimi işletmede 4.000 TL maaş verilirken bir başka işletmede 5.000 TL’lere kadar çıkılmaktadır. Başka bir deyişle işletme ne kadar büyük ve kaliteli ise maaş oranı da o kadar yüksektir. Maaş ve ikramiyelere göre oran değişmektedir.

Kimler işyeri hemşiresi (İşyeri sağlık personeli) olabilir?   

İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri adı altında çalışmak üzere bakanlık onaylı belgesi bulunan;

–Hemşireler

–Acil tıp teknisyenleri

–Çevre sağlığı teknisyenleri

–Sağlık memurları , işyeri hemşireliği görevi yapabilecek kimselerdir.

İşyeri Hemşireliği Belgesi Nasıl Alınır? İşyeri Hemşiresi Nasıl Olunur?

Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından izin verilen, eğitim kurumlarında işyeri hemşireliği kursu adı altında 45 saat uzaktan ve 45 saat örgün eğitim alınır.

İşyeri hemşireliği kursu sonunda bakanlık tarafından yapılan sınav sonunda belge alınır. İşyeri hemşireliği sınav soruları 100 adettir ve bu sınavdan 70 puanlık bir başarı elde edilmesi halinde Çalışma Bakanlığı işyeri sağlık personeli sertifikası almaya hak kazanılır.

İşyeri hemşiresi görevleri nelerdir?

  • İşyeri hekimine yardımcı olarak gerekli bilgi ve verileri toplamak, tutulması gereken kayıtları tutmak.
  • İşyeri çalışanlarının sağlığı ve çalışma durumlarını muayene formuna not almak, işyeri doktoruna muayene esnasında yardımcı olmak.
  • Çalışanların gerekli sağlık muayenelerinin yaptırılmasını sağlamak.
  • İlk yardım hizmetinin yürütülmesinde işyeri hekimine yardımcı olmak.
  • İşyeri çalışanlarının sağlık eğitimi için görev almak, eğitmenlik yapmak.
  • İşyeri binasının tüm temizlik şartlarının devamlı olarak takip edilmesi ve denetiminde görev almak.
  • İşyeri hekiminin verdiği diğer iş sağlığı ve güvenliği ile alakalı görevleri yerine getirmek.
  • İşyerinde diğer görevli olan destek personelinin iş sağlığı adına yapmış olduğu çalışmalara katılım sağlamak ve destek olmak.

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال