Hemşireleri enerjik tutacak en iyi 10 vitamin

 

Hemşirelerin gün içerisinde etkili bir şekilde çalışabilmesi için bazı ek takviyelere ihtiyacı vardır. Her ne kadar alınan gıdalar ile vücudun azami ihtiyaçları karşılanıyor ise de vücudu daha diri tutacak vitamin ve minerallerin de düzenli olarak alınması gerekir.

Sağlıklı ve dengeli beslenmek hemşireler için her şeyden önce gelir. Yaptıkları görevin önemi dolayısı ile bu daha da önem kazanmaktadır. Sağlıklı bir vücut için gerekli vitaminlerin doğal besinler ile alınması en iyisidir.

Hemşirelerin çalışma performanslarını en iyi seviyeye getirebilmeleri için en az beş ila yedi porsiyon meyve ve sebze, süt ürünleri ve tam tahıllı gıdalar tüketmesi gerekir. Bu nedenle alınması gereken vitaminlerle ilgili daha ayrıntılı bir açıklama sunmak istedik.

Bilmeniz gereken hemşireler için en iyi 10 vitamin:

1-C Vitamini

C vitamini, bitkisel gıdalardaki demir emilimini artırır ve bağışıklık sisteminin vücudun hastalıktan korunması için düzgün çalışmasına yardımcı olur. Vücutta, antioksidan görevi görür. Vücudun strese verdiği tepkilere, ağrı ve hastalıklara karşı son derece yararlı olduğu kanıtlanmıştır.

C vitamini bulunan besinler: Brokoli, elma, çilek, lahana, kiraz, patates, bal kabağı, ıspanak, soya fasulyesi, biber, maydanoz, kavun, papaya, pırasa, mango, lahana, ceviz, domates, çilek ve turp.

2-D Vitamini

Hemşirelerin kemiklerinin sağlığını koruyabilmeleri için kalsiyuma ihtiyaçları vardır. Özellikle iş yerinde uzun süre ayakta durmaları ve oradan oraya koşuşturmaları gerektiğinden bu vitamine fazlasıyla ihtiyaç duyarlar. D Vitamini, kalsiyum ve fosfor emilimine yardımcı olur. Ayrıca yaşlılıkla gelen hastalıklardan korunmaya yardımcı olur. Besin takviyelerinden daha çok güneş ışığı en önemli D vitamini kaynağıdır.

D vitamini bulunan besinler:  Yumurta sarısı, kırmızı et, kuzu-dana ciğeri ve yağlı balıklar (somon, ton balığı, uskumru)

3-B7 Vitamini (Biotin veya H Vitamini)

Kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur. Yağ asidi metabolizması ve enerji üretiminde önemli bir role sahiptir. Hemşireler yorgunluk ve stresle mücadele etmek için bu vitamine ihtiyaç duyarlar. Ayrıca sağlıklı cilt ve sağlıklı saçlar için çok etkili bir vitamindir.

B7 Vitamini bulunan besinler: Yer fıstığı, ıspanak, karaciğer, karnabahar, yumurta sarısı, süt ve mantar.

4-B1 Vitamini (Tiamin)

Karbonhidrat, protein ve yağların parçalanmasını sağlayarak vücudun enerji üretimini gerçekleştirmesine yardımcı olur. Sadece enerji üretimini sağlamakla kalmaz aynı zamanda sinir sistemi için de gerekli bir vitamindir.

B1 Vitamini (Tiamin) bulunan besinler: Yulaf, enginar, mercimek, süt ve süt ürünleri, havuç ve fındık.

5-B3 Vitamini (Niasin)

Sindirim ve sinir siteminin sağlıklı bir şekilde korunmasına yardımcı olur. Karbonhidrat ve yağların enerjiye dönüştürülmesini sağlar. Enerji üretmede hayati önem taşıdığından hemşirelerin sağlıklı ve enerjik kalmaları için bu vitamine ihtiyaçları vardır.

B3 Vitamini (Niasin) bulunan besinler: Yumurta, balık, tavuk, karaciğer, yer fıstığı ve kırmızı et.

6-B6 Vitamini (Piridoksin)

Sinir ve bağışıklık sisteminin korunmasına yardımcı olur. Hemşirelerin stresle mücadelede onlara yardımcı olacak en iyi vitamin olan B6 Vitamini almaları gerekir.

B6 Vitamini (Piridoksin) bulunan besinler: Baklagiller, et, süt, patates, yeşil biber, balık, yumurta sarısı, tahıl ve yeşil yapraklı sebzeler.

7-B12 Vitamini (Kobalamin)

Kırmızı kan hücrelerinin artmasını sağlar. Sinir sisteminin sağlıklı bir şekilde korunmasına yardımcı olur. Hemşirelerin nöbetleri süresince enerjilerini korumalarına yardımcı olur. Çoğunlukla hayvansal gıdalarda bulunur.

B12 Vitamini (Kobalamin) bulunan besinler: Yumurta ve peynir, deniz ürünleri, tavuk ciğeri ve dana eti.

8-B2 Vitamini (Riboflavin)

Ağrı giderici özelliklere sahip vitaminlerden biri olan bu vitamin, aynı zamanda sağlıklı cilt ve iyi görünüş sağlar. Hemşireler hastanelerde çalıştıkları için farklı hastalıklara yakalanma riski de fazladır. Tıpkı C vitamini gibi B2 vitamini de bu hastalıkların sistemimize ulaşmasını engeller.

B2 Vitamini (Riboflavin) bulunan besinler: Yeşil yapraklı sebzeler, yumurta, bakliyat, mantar, fındık ve süt ürünleri.

9-B9 Vitamin (Folik Asit)

Ruh halini iyi tutmada ve stresle mücadelede rol oynar. Bu vitamin de enerji üretimine yardımcı olduğu için iş yerinde çok fazla stres yaşayan hemşireler için idealdir.

B9 Vitamini (Folik Asit) bulunan besinler: Mercimek, marul, avokado, brokoli, portakal, buğday ekmeği, mantar, kuşkonmaz, portakal, muz ve kavun.

10-E Vitamini

Güçlü antioksidanlardan biridir. Aynı zamanda tüm dokulara kan akışını düzenler. Yine hafızayı güçlendirir.

E Vitamini bulunan besinler: Kivi, kuşkonmaz, ay çekirdeği, badem, fıstık, fındık, kuru kayısı, patates ve yumurta sarısı.

Bu vitaminleri almaya özen göstererek sağlığınızı koruyabilir ve kliniklerde yakalanabileceğiniz hastalıklardan kurtulabilirsiniz. Hemşirelerin devamlı olarak sağlıklarına çok dikkat etmeleri gerekmektedir.

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال