Gangren nedir? Gangren çeşitleri


Saprofitik bakterilerle kontamine olmuş yaygın doku nekrozuna gangren denir. Kuru, yaş  ve gazlı olmak üzere üç tipi vardır.

GANGREN ÇEŞİTLERİ

KuruGenellikle kol ve bacaklarda damar tıkanması sonucu şekillenir. Kan akımının kesilmesi ile zamanla bu damarın beslediği yerlerde kansız kalma sonucu nekroz gelişir. Hastalıklı bölge siyah renkli, kuru ve sağlam dokudan kesin sınırlarla ayrıdır. Cerrahi yolla hastalıklı bölgenin uzaklaştırılmasıyla tedavi sağlanır.

Yaş: Nekroz bölgesine saprofitik bakterilerin bulaşması ile şekillenir. Yaş gangrene uğramış bölgeler şiş, kırmızı siyah renkte ve pis kokulu olup erime gözlenir. Bu tür etraf dokudan kesin sınırlarla ayrılmaz. Mortalite oranı yüksektir.

GazlıNekroz bölgesine Cl. Perfinges gibi gaz yapan bakterilen bulaşması ile şekillenir. Pis kokulu olup içinde gaz kabarcıkları içerir. Bu bölgenin palpasyonunda krepitasyon sesleri duyulur. Mortalite oranı yüksektir.

Yaşlı insanlarda oluşan ateroskleroz sonucu kuru tip gelişebilir ki buna senil gangren denir. Ayrıca diabetli hastalarda da dolaşım bozuklukları sonucu da kuru tip gelişebilir ki buna da diabet gangren denir.

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال