Baş dönmesi ve vertigo nedir? Baş dönmesi sebepleri ve tedavisi


Uzmanlar tarafından yapılan açıklamalara göre, ‘vertigo’ bir bulgudur, hastalık değildir. Anlam olarak dönme yanılsaması ve baş dönmesi olarak ifade edilmektedir. Bu sorunu yaşayanların bu durumu ciddiye alıp bir doktor tarafından muayene olması gerekmektedir.

Baş Dönmesi ve Vertigo

Erişkin yaş kategorisinde özellikle de 50 yaş ve üzeri bireylerde vertigo daha sık görülmektedir.

Vertigo esnasında birey, eşyaların ve kendisinin döndüğünü düşünür. Vertigonun sebebi, kulak içinde vücut dengesini sağlamakta olan kristal parçacıklarının başka bir yere yerleşmesinden dolayıdır. Bu da hastanın hareket etmesi ile başının dönmesine sebebiyet vermektedir.

Toplumun yaklaşık %30 gibi bir oranında baş dönmesi şikayetine rastlanır. Bu rahatsızlığı yaşamakta olan her 5 bireyden 1 tanesi vertigo ile karşılaşmış durumdadır.

Vertigo sonucunda baş dönmesi yaşayanlar, bir çok hastalıktan dolayı bu durumu yaşayabilir. Örneğin meniere hastalığı , MS gibi rahatsızlıklar.. Kişilerde oluşan yaralanmalar ve alerjiler de her iki hastalığı da tetikleyen nedenlerden bazılarıdır.

Vertigo oldukça ciddi bir rahatsızlıktır ve dikkate alınması gerekir. Ciddiye alınıp tedavi edilmezse hem iş hem de sosyal yaşamı durma noktasına getirecek düzeye bile çıkabilir. Teşhis işlemi denge konusunda uzmanlaşmış olan klinikler aracılığı ile yapılmalıdır.

Vertigoya neden olan hastalıklar bulantı, kusma, kulağın çınlaması, terleme ve görme bozukluğu gibi enfeksiyonları olabilir. Enfeksiyon hastalığına bağlı olarak oluşmuşsa da bireylerde ateş ve halsizlik durumu görülmektedir.

BİLGİLENDİRME: Yorum ve sorularınız sistem yöneticisi tarafından onayladıktan sonra yayınlanacaktır.

Daha yeni Daha eski

نموذج الاتصال